Gode råd om udstilling

Tænker du på at skulle prøve at udstille for første gang, er dette år specielt oplagt, da Dansk Limousineforening har verdenskongres og derfor sætter alle sejl ind, for at lave en stor og flot udstilling på sommerens Landskue.

Som ny udstiller, kan det godt virke som en stor mundfuld at gøre et dyr klar og tage det med på dyrskue. Derfor er her nogle gode råd til, hvordan det kan foregå.

En god idé er at undersøge, om der findes et lokalt dyrskue i nærheden af hvor du bor, hvor du kan udstille dyret første gang, så både du og dyret har prøvet det før I kommer på Landskuet.

Udvælgelse af dyr

Når du skal udvælge et egnet dyr til udstilling, er det vigtigt at starte i god tid med at observere emner. Dyret skal være harmonisk, have udstråling og samtidig være til at arbejde med. Med harmonisk menes der: Se efter om dyret passer sammen i helhed – er ryggen lige, er lårene brede og lange, er kryds-bredden og hældningen korrekt og er benstillingen i orden. Brug tid på at gå blandt dyrene og noter evt. fordele og ulemper ned ved de enkelte dyr.

Hvis dyrene aldrig har haft grime på og været arbejdet med, kan det være en fordel, at det ikke er alt for stort. (så f.eks. en ung kvie eller en ung tyr). Spørg ev. en kollega eller én fra foreningens avlsudvalg eller andre udvalg, hvis du er i tvivl.

Træning

Start altid i god tid og i roligt tempo, så dyret ikke stresses.
Hvis dyret går i løsdrift, start da med at låse fanggitre når du er i stalden. Dyret skal vænnes til, at det ikke kan trække sig væk, når du går tæt på det, eller gå ind i boksen bag det. Når dyret har vænnet sig til at stå i fanggitter, skal det vænnes til at stå bundet i en grime. Ligeledes som ovenstående, kan du binde dyret i grimen når du går i stalden, så det vænner sig til, at det ikke er farligt. Efterhånden bindes hovedet lidt højere op, så dyret vænner sig til at holde hovedet højt.

Væn også dyret til at blive rørt ved over hele kroppen med hånd og med børste. – En god måde til at vænne dyret til dette, er at vaske det i varmt vand og sæbe, for det nyder de fleste dyr og så kan man hurtigt komme til at røre det over hele kroppen.

Start med at gå små ture med dyret – gerne med en medhjælper, der går bagved dyret - eller træn med flere dyr på samme tid, så de ikke føler sig alene.

Det er en god idé at udsætte dyret for uvante oplevelser, f.eks. musik, raslende plastic, løbende børn osv., så det lærer at det ikke skal blive bange for nye ting.

Klargøring

Dyr der skal udstilles, kræver ekstra foder i god tid før skuet.
Senest 1 måned før dyrskuet klovbeskæres dyret, hvis det er nødvendigt.

Bagbenene fra over knæene og ned og haleroden trimmes med kreaturklipper. Spørg evt. en erfaren udstiller til råds eller øv dig på et andet dyr inden du går i gang.

Det er en god idé at vaske dyret grundigt inden afgang til skuet, så det er helt rent. Prøv evt. at vaske dyret forsigtigt med højtryksrenser, så det er blevet vant til dette hjemmefra. Undgå at vaske ind i ørerne, men brug evt. en klud til dette. Ben og klove skal ligeledes være rene, hvilket kan tage tid, hvis dyret har gået i dybstrøelse.

Ca. en halv time før forventet bedømmelse, foretages den sidste klargøring. Der kan anvendes en speciel ”limousinestrigle” (karte) hvor man strigler imod hårets retning, så dyret bliver fint krøllet op. Dyret skal have en pæn grime på, hvis der anvendes grime med kæde under hagen, så skal dyret vænnes til dette hjemmefra.

Ankomst til dyrskuet

Når dyret ankommer til skuet, kan det ofte være en anelse køresyg eller nervøs. Det er her en fordel, at sørge for at der er noget hjælp, når det skal læsses af lastbilen. Det kan også hjælpe, hvis der trækkes tæt sammen med andre dyr.

Ved ankomsten til dyrskuet, skal alle dyr vejes. Krav til trækkeren Bærer påkrævet ”limousine uniform” – hvid bluse/skjorte og grøn limousinevest. Katalognummeret bæres synligt (forskelligt fra skue til skue, evt som papirshat, nummer til at sætte på dyrets grime eller på trækkerens vest)
 

 

Sponsorer
21-11-2024
Se her det spændende katalog for kødkvægsskuet KATALOG  ...
20-11-2024
De programmet for Kødkvægsskuet på Agromek HER ...
20-11-2024
Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg har valgt at ændre navn ...
18-11-2024
Dommer til Agromek  Til bedømmelsen af Limousinerne, får de da...
17-11-2024
Vores nye importtyr Ponant MN RRE gør det godt Da vi beslutted...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk