Det kan i værste fald ende med en abort, hvis klovbeskæring kort før kælvning ikke gøres varsomt ved eksempelvis kun at løfte et ben op ad gangen.
Det påpeger seniorforsker Peter T. Thomsen fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.
Sammen med flere kollegaer står han bag en omfattende undersøgelse af konsekvenserne ved at klovbeskære køer før kælvning.
Undersøgelsen viste, at 1,24 procent af alle kælvninger endte med en abort i sidste tredjedel af drægtigheden. Køer, som bar tvillinger, havde større risiko for abort. Jerseykøer havde markant lavere risiko end de øvrige racer.
Cirka 29 procent af alle køer medtaget i undersøgelsens datasæt var blevet klovbeskåret inden for de sidste otte uger før kælvning.
Ifølge Peter T. Thomsen viste en analyse, at køer, som var blevet klovbeskåret inden for de sidste fire uger før kælvning havde 2,4 gange større risiko for at abortere sammenlignet med køer, som var blevet klovbeskåret mere end otte uger før kælvning.
Undersøgelsens design ikke giver mulighed for at konkludere, at klovbeskæring er den direkte årsag til disse aborter. Men Peter T. Thomsen konstaterer på baggrund af det store og omfattende datamateriale, at der er grund til at være ekstra forsigtig med at klovbeskære køer sent i drægtigheden.
"Der er selvfølgelig situationer, hvor det er nødvendigt at klovbeskære en højdrægtig ko. I disse situationer bør koen håndteres så skånsomt som muligt, og vi anbefaler, at man kun løfter ét ben ad gangen for at begrænse det fysiske pres på børen under klovbeskæringen", lyder det fra Peter T. Thomsen.
Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk