Danmarks bedste Limousine foldtyr

15-01-2018
Har du Danmarks bedste eller måske næstbedste Limousine foldtyr gående i netop din besætning?

 

De fleste der bruger foldtyr håber og tror vel at tyren, som står for en stor del af avlsarbejdet i besætningen, også lever op til de ønsker man har til sit avlsarbejde. For at få en status på foldtyrens arbejde i besætningen, er det yderst vigtigt at man får registreret løbninger med tyren således at han står som fader til kalvene. Man kan med fordel også anvende inseminering til 10-25% af besætningens hundyr, dette meget gerne med en eller flere velafprøvede insemineringstyre, der er brugt bredt og derfor for de fleste egenskaber har en høj sikkerhed på deres indekser.
 
Kalvene der kommer ud af insemineringerne, passes så på lige fod med kalvene efter foldtyren, herved kan man direkte sammenligne, om ens foldtyr på de forskellige parameter klarer sig bedre eller dårligere end kalvene efter inseminerings tyre. De første informationer du kan have glæde af kommer i forbindelse med kælvning. Her vil du kunne sammenligne fødselsforløb og vægten på de fødte kalve, og hermed finde ud af om foldtyren giver små og let fødte kalve, eller om kalvene i forhold til kalvene efter inseminering er større og med mere besværlig fødsel. Næste sammenligning du kan gøre nytte af er at iagttage kalvenes temperament, giver foldtyren nogle kalve der er mere tillidsfulde og rolige end kalvene efter inseminerings tyr? Inden for det første år er det selvfølgelig også interessant, at følge med i om tilvækst er på et niveau som ønsket, ved sammenligning af vægte ved 200 dage og igen ved 365 dage. Næste sammenligning af foldtyrens præstationer i forhold til inseminerings tyren, kommer i form af afregning fra slagteriet, her kan der selvfølgelig rent kroner og øre sammenlignes, ligesom klassificering og slagte vægt kan ses på slagte afregning. Vælger du at beholde nogle af kvierne både efter fold tyr og inseminering, kan der sammenlignes på tidspunktet hvor kvierne bliver kønsmodne og om de bliver med kalv som forventet (frugtbarhed). Dernæst er det bare om at vente indtil at de kælver, hvor fødselsforløb så kan sammenlignes. Sidste sammenligning er så ved at kigge på kviernes kalves 200 dages vægt, hvor der kan hentes informationer i forhold til mælkeydelse.
 
Som med alt andet avl er der selvfølgelig ifølge Mendels lov en spredning af avlen, ligesom der i sammenligning mellem foldtyr kontra inseminering også skal tillægges egenskaber fra moderen. Derfor vil det selvfølgelig være vigtigt, at det med at inseminere nogle dyr er noget der foretages hver sæson, for at der begynder at kunne ses en linje i arbejdet fra år til år.
 
Som beskrevet er der flere steder hvor man i den enkelte besætning, kan have stor nytte af at bruge inseminering med velafprøvede tyre. Men også for vores race vil det have stor betydning, idet at insemineringerne på tværs af mange besætninger, er med til at skabe nogle unikke links på tværs af et stort antal dyr. Ved at have disse links mellem besætningerne vil arbejdet med at beregne de forskellige indekser, blive meget forbedret og besætningens foldtyr vil pludselig have nogle at blive målt op imod, og dermed kunne få nogle mere præcise indekser der afspejler dens avlsegenskaber.
 
Med lukningen af Ålestrup avlsstation, er der også brug for at avlsudvalget får nogle nye måder til at finde fremtidens insemineringstyre, da vi ikke kan forvente at nye ungtyre vil blive tappet i samme antal som tidligere, er det endnu vigtigere at vi har så mange og så rigtige oplysninger og indekser om de forskellige tyre der er rundt omkring i besætningerne.

Fra avlsudvalgets side vil vi anbefale de 2 velafprøvede brugs-tyre ATLE og ENGKJÆR GET IT som reference tyre i din besætning. Begge disse tyre har nogle gode tal for de forskellige egenskaber, og samtidig med nogle høje sikkerheder er disse derfor oplagte til brug for at sammenligne din foldtyr i forhold til racen. Hvis du har mod på mere end nogle få insemineringer så vil det også være oplagt at der bruges nogle af vores ungtyre. Derved får vi hurtigt fundet ud af hvor gode disse er for vores race.    

 

 
Sponsorer
21-12-2024
Husk, at besætningsejere fra 1. januar 2025 skal bestille kontrol...
19-12-2024
Sætternissen har været på spil i Limousine Nyt omkring Åbent ...
18-12-2024
Så er der lidt flere stemningsbilleder fra Kødkvægsskuet  Se b...
17-12-2024
Ny ansvarlig for PR boden Fra dags dato er PR bodens ting flyt...
17-12-2024
Så er der stemningsbilleder fra bedømmelsen på Kødkvægsskuet unde...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk