For at opnå kontrol med paratuberkulose, bør man følge disse syv råd fra landbrugsinfo:
Paratuberkulose er en kronisk bakterie sygdom, som påvirker tarmen på køerne, så de bliver tynde trods god ædelyst.
Gødningen er ofte lind og vandig, og så kan sygdommen kan medvirke at køerne allerede dør ved tre til fireårsalderen, skriver Farmers Weekly.
Paratuberkulose bliver udskilt med gødning og mælk, og kan overleve op til et år i gødningen.
Det tager lang tid fra en ko bliver inficeret med bakterien, til det kan tjekkes i laboratorietest, og til de viser sygdomstegn, som gør det vanskeligt at opdage syge dyr før de begynder at smitte andre dyr.
Derfor inddeler man også køerne i risikoniveauer, og ikke i ”syg” og ”rask”.
I Danmark inddeler man køerne i et lystrafiksystem, grøn, gul og rød, jævnfør landbrugsinfo.
Grønne køer er ikke smittefarlige. Gule køer er smittede, men formentlig ikke smittefarlige og røde køer er smitte-farlige.
Der findes en vaccine mod paratuberkulose, men den påvirker tuberkulintesten, og derfor bliver den ikke brugt og det kræver en særskilt tilladelse fra Fødevaredirektoratet for at bruge den.
Se artiklen på Landbrigsavisen.dk
Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk