Udbindingstid er vejetid

29-04-2017


Af Jan P. Jensen, avlsudvalget.
Det trækker lidt ud med at det bliver forår, og at græsset sådan rigtig er i vækst i år. Derfor er der tid til at få efterset hegnet, og få lavet små reparationer inden dyrene lukkes på græs.
Men ligeså vigtigt er det at få tjekket, om der er kalve der skal vejes til 200 dage eller 365 dages vægt. Et rigtigt godt hjælpemiddel til dette er funktionen i Webdyr plus, der hedder: vejelister. På denne liste kan du hurtigt få overblik over dyrene i besætningen der med fordel kan vejes, inden de lukkes på græs, i eksempel herunder kan det ses at kvierne nr. 163, 164 og 165 er oplagte at få vejet nu, da det er de færreste der lige henter det enkelte dyr ind på nøjagtigt optimal vejedag. På samme udskrift kan det ses at hvis jeg skal have alle kvierne vejet til 200 dages vægt så skal jeg inden den 10.10.17 have vejet nr. 168 på samme tid kan jeg så evt. tage kvierne 169 og 173 med omkring vægten. På samme måde kan tyrene tjekkes om de evt. kan vejes inden de skal ud, eller evt. om der er mere optimalt at gemme en pulje til en senere vejning, hvis tyrene skal blive inde of fedes op.



Hvad får jeg ud af at veje?
Mange har en vægt stående, men bruger den ikke rigtigt. Mange siger at det er for tidskrævende, andre siger det jo ikke ændre noget ved indexer alligevel, og mange siger at de jo ikke sælger avlsdyr så hvorfor bruge tid på vejning.
Lige meget om du har Limousinerne af den ene eller den anden grund, så kan du have noget ud af at veje dyrene, og indberette vægtene. 200 dages vægten siger en del om mælkeydelsen hos moderen, så hvis en ko i besætningen laver 3 kalve, der alle ligger noget lavere end gennemsnitsvægten ved 200 dage for besætningen, så er det måske en ko der skal slagtes. I en produktionsbesætning, kan vejning være med til at optimere slagtekalvens leveringsvægt, det er så ærgerligt at miste UNIK tillæg pga. kalven var 1 kg for tung. Endelig kan vejning bidrage til, en viden omkring hvorvidt fodringen er optimal, hvis dine kalve ligge langt under gennemsnit for racen, kan det jo både være fodring og avl. For fællesskabets skyld så vil flere vejede kalve og aktive avlsbesætninger give os bedre sikkerheder på indexer, ligeledes vil det være med til at de lister vi i avlsudvalget bruger for at finde frem til interessante emner til afprøvning og lign. Er meget bedre og avlsudvalget dermed også har bedre chancer for at finde de allerbedste dyr.

HUSK! Det er også muligt at anvende målebånd til at finde vægten af dine dyr, ved indberetning af vægten skal dette blot vælges som vejemetode.
 

Sponsorer
21-12-2024
Husk, at besætningsejere fra 1. januar 2025 skal bestille kontrol...
19-12-2024
Sætternissen har været på spil i Limousine Nyt omkring Åbent ...
18-12-2024
Så er der lidt flere stemningsbilleder fra Kødkvægsskuet  Se b...
17-12-2024
Ny ansvarlig for PR boden Fra dags dato er PR bodens ting flyt...
17-12-2024
Så er der stemningsbilleder fra bedømmelsen på Kødkvægsskuet unde...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk