KÅRING 2016

02-01-2016

Af Jens Christian Holgaard.

Kåringssæsonen 2016 er nu så småt under planlægning. Som tidligere år vil kåringen primært blive gennemført søndage i januar, februar og marts.

Planen er at jeg starter i Vendsyssel og bevæger mig ned over Thy, Himmerland, Vestjylland mod Sønderjylland. Herefter går turen nordpå mod Østjylland med en afstikker til Fyn og Sjælland. Det forventes at afslutte med besætningerne i Østjylland i marts.


Tilmelding

Antallet af besætninger der deltager i kåringsarbejdet ligger stabilt med knap 140 besætninger med i alt godt 2000 køer. Disse besætninger vil automatisk blive kontaktet med henblik på at finde et egnet tidspunkt, når jeg planlægger besøg i nærområdet. I år vil al kontakt foregå via mail.

Der er altså IKKE nødvendigt at tilmelde sig hvis man har fået kåret indenfor de sidste 3 år. Tilmelding af nye besætninger eller spørgsmål i øvrigt kan rettes til Avlskonsulent Jens Christian Holgaard på jcho@eaaa.dk eller 72 28 64 17.


Hvilke dyr bedømmes

Ved en besætningskåring bliver alle de dyr, der har kælvet første gang siden sidste besøg bedømt; således at de fleste dyr kun bliver bedømt en gang i dets liv. Enkelte besætningsejere vælger dog også at få bedømt deres dyr i anden og tredje laktation. Har dyret udviklet sig normalt for racen fra første til de senere laktationer vil resultatet af bedømmelsen ikke ændre sig væsentligt. I enkelte tilfælde kan dyret have udviklet dig noget anderledes end den normale udvikling, hvorfor resultatet af en ny bedømmelse vil være forskellig fra den tidligere bedømmelse.


Hvorfor få sine dyr bedømt?

Et relevant spørgsmål vil være hvad man får ud af de omkostninger, der er forbundet med bedømmelsen. Hertil er der flere svar.

• For det første får man vurderet i hvor grad dyrene i besætningen lever op til avlsmålet med hensyn til eksteriør. Dette kan blandt andet anvendes til at finde de dyr, der bør satses på i avlsarbejdet med besætningen.

• For det andet får man et glimrende redskab til at udarbejde mere optimale insemineringsplaner.

• For det tredje får man vurderet besætningens niveau i forhold til andre besætninger. En sund konkurrence mellem besætninger er med til at øge interessen og kan dermed gøre det daglige arbejde med dyrene endnu mere spændende.

• For det fjerde får man besøg af foreningens avlskonsulent og har her en mulighed for at få rådgivning omkring reproduktion, inseminering og valg af tyr.

 

Sponsorer
21-12-2024
Husk, at besætningsejere fra 1. januar 2025 skal bestille kontrol...
19-12-2024
Sætternissen har været på spil i Limousine Nyt omkring Åbent ...
18-12-2024
Så er der lidt flere stemningsbilleder fra Kødkvægsskuet  Se b...
17-12-2024
Ny ansvarlig for PR boden Fra dags dato er PR bodens ting flyt...
17-12-2024
Så er der stemningsbilleder fra bedømmelsen på Kødkvægsskuet unde...

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk