Du har forskellige muligheder for at få slagtet dine dyr på bedriften, og det er vigtigt, at gøre sig klart, hvilken type af slagtning, der er tale om. Det har betydning for, hvem du som landmand skal rekvirere til at foretage den obligatoriske dyrlægetilsyn før slagtning, og hvilken pris du skal betale for kontrollen.
På kvægbedrifter er der typisk tale om fire forskellige typer af slagtning:
Nødslagtning
Slagtning af vilde dyr
Gårdslagtning
Hjemmeslagtning til egen husholdning
I skemaet nedenfor kan du se hvordan de defineres, hvem du skal rekvirere til dyrlægetilsyn og kontrollens pris. De fire typer af slagtning bunder i implementeringen af komplicerede EU-regler, der bl.a. betyder, at det kun er dyrlæger ansat hos Fødevarestyrelsen, der må foretage kontrollen af dyr forud for nødslagtning og ved syning af vilde dyr.
I praksis har Fødevarestyrelsen indgået en aftale med de praktiserende dyrlæger om at stille dyrlæger til rådighed, som varetager opgaven på vegne af Fødevarestyrelsen. Derfor vil det være en dyrlæge fra en dyrlægepraksis, der har indgået aftale med Fødevarestyrelsen, der vil lave kontrollen, når det drejer som om nødslagtning og slagtning af vilde dyr, mens kontrollen ved gårdslagtninger vil gennemføres af en embedsdyrlæge tilknyttet det slagteri, som du har indgået aftale med.
SEGES, Kvæg anbefaler, at du tager fat i din praktiserende dyrlæge, og aftaler priser og vilkår for nødslagtninger og slagtning af vilde dyr. Dyrlægen har mulighed for at fakturere for både kørselstid og tid på bedriften, men det er forskelligt hvordan de praktiserende dyrlæger i praksis vælger at foretage faktureringen.
Bemærk, at der er i maj 2021 er kommet krav om, at dyrlægen også ved slagtning af vilde dyr skal overvære aflivning og afblødning. Det vil i en del tilfælde kræve, at tre personer er til stede ved aflivningen: landmanden, slagteren og dyrlægen. Derfor er det vigtigt at have en fast aftale for, hvornår syn af dyret samt aflivningen skal foregå for at undgå spildtid og unødig timebetaling.
Type | Definition | Hvem skal du kontakte? | Skal dyrlægen overvåge aflivning | Pris. pr. påbegyndt kvarter kr. | ||
---|---|---|---|---|---|---|
Hverdage kl. 06-17, lørdage kl. 06-141 | Hverdage kl.17-222 | Hverdage kl. 22-06, lørdage efter kl. 14, søn- og helligdage | ||||
Nødslagtning | Akut tilskadekomne dyr | Praktiserende dyrlæge | Ja | 550 | 640 | 725 |
Slagtning af vilde dyr | Fritgående dyr som vanskeligt kan indfanges og håndteres uden at frembyde fare for sig selv eller involverede personer | Praktiserende dyrlæge | Ja (krav indført i maj 2021) | 425 | 515 | 600 |
Gårdslagtning | Når et autoriseret slagteri bedøver og afbløder dyr på gården | Slagteriets embedsdyrlæge | Nej | Prisen for et dyrlægesyn ved gårdslagtninger fastsættes mellem landmanden og slagteriet. Vi opfordrer til, at du får lavet en aftale med dit slagteri, hvis du ønsker at gøre brug af gårdslagtning på din ejendom | ||
Hjemmeslagtning | Når du selv står for slagtningen af dyret til brug i egen husholdning. | Ingen krav om offentlig kontrol. Du står selv for slagtningen | Nej | Hvis du mod betaling har en slagter til at slagte dyret, er der tale om erhvervsmæssig assistance. Her skal slagteren være registreret hos Fødevarestyrelsen. Er der tale om en vennetjeneste, hvor der ikke ydes betaling, er der ikke krav om registrering. |
1 Skal være bestilt inden kl. 09.
2 Samt for kontrol i tidsrummet mellem start og kl. 22 når kontrollen er bestilt samme dag efter kl. 09.
L&F Kvæg presser sammen med andre organisationer fortsat på for, at der skal findes en praktisk og økonomisk realistisk model og vil løbende informere om nyt i sagen.
Peter Raundal, SEGES, Kvæg, tlf.: 41269171
Trine Vig, Landbrug & Fødevarer, tlf: 30178872
Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk