Regler når du skal have slagtedyr aflivet på kvægbedriften

21-05-2021
Der er kommet nye regler og gebyrer for at få slagtedyr synet og aflivet på bedriften. Du skal derfor holde tungen lige i munden, når du ønsker at få dyr slagtet på bedriften. Her får du en oversigt, der kan hjælpe.

Du har forskellige muligheder for at få slagtet dine dyr på bedriften, og det er vigtigt, at gøre sig klart, hvilken type af slagtning, der er tale om. Det har betydning for, hvem du som landmand skal rekvirere til at foretage den obligatoriske dyrlægetilsyn før slagtning, og hvilken pris du skal betale for kontrollen. 

På kvægbedrifter er der typisk tale om fire forskellige typer af slagtning: 

Nødslagtning

Slagtning af vilde dyr 

Gårdslagtning

Hjemmeslagtning til egen husholdning

I skemaet nedenfor kan du se hvordan de defineres, hvem du skal rekvirere til dyrlægetilsyn og kontrollens pris. De fire typer af slagtning bunder i implementeringen af komplicerede EU-regler, der bl.a. betyder, at det kun er dyrlæger ansat hos Fødevarestyrelsen, der må foretage kontrollen af dyr forud for nødslagtning og ved syning af vilde dyr.

I praksis har Fødevarestyrelsen indgået en aftale med de praktiserende dyrlæger om at stille dyrlæger til rådighed, som varetager opgaven på vegne af Fødevarestyrelsen. Derfor vil det være en dyrlæge fra en dyrlægepraksis, der har indgået aftale med Fødevarestyrelsen, der vil lave kontrollen, når det drejer som om nødslagtning og slagtning af vilde dyr, mens kontrollen ved gårdslagtninger vil gennemføres af en embedsdyrlæge tilknyttet det slagteri, som du har indgået aftale med. 

SEGES, Kvæg anbefaler, at du tager fat i din praktiserende dyrlæge, og aftaler priser og vilkår for nødslagtninger og slagtning af vilde dyr. Dyrlægen har mulighed for at fakturere for både kørselstid og tid på bedriften, men det er forskelligt hvordan de praktiserende dyrlæger i praksis vælger at foretage faktureringen. 

Bemærk, at der er i maj 2021 er kommet krav om, at dyrlægen også ved slagtning af vilde dyr skal overvære aflivning og afblødning. Det vil i en del tilfælde kræve, at tre personer er til stede ved aflivningen: landmanden, slagteren og dyrlægen. Derfor er det vigtigt at have en fast aftale for, hvornår syn af dyret samt aflivningen skal foregå for at undgå spildtid og unødig timebetaling.

Du kan også se webinaret, hvor Fødevarestyrelsen gennemgår de nye regler og gebyrer (Webinaret er afholdt i februar, altså inden kravet om at dyrlægen også skal overvære aflivningen ved slagtning af vilde dyr)

Oversigt over regler for slagtning på bedriften

Type Definition Hvem skal du kontakte? Skal dyrlægen overvåge aflivning Pris. pr. påbegyndt kvarter kr.
Hverdage kl. 06-17, lørdage kl. 06-141 Hverdage kl.17-222 Hverdage kl. 22-06, lørdage efter kl. 14, søn- og helligdage
Nødslagtning Akut tilskadekomne dyr Praktiserende dyrlæge Ja 550 640 725
Slagtning af vilde dyr Fritgående dyr som vanskeligt kan indfanges og håndteres uden at frembyde fare for sig selv eller involverede personer Praktiserende dyrlæge Ja (krav indført i maj 2021) 425 515 600
Gårdslagtning Når et autoriseret slagteri bedøver og afbløder dyr på gården Slagteriets embedsdyrlæge Nej Prisen for et dyrlægesyn ved gårdslagtninger fastsættes mellem landmanden og slagteriet. Vi opfordrer til, at du får lavet en aftale med dit slagteri, hvis du ønsker at gøre brug af gårdslagtning på din ejendom
Hjemmeslagtning Når du selv står for slagtningen af dyret til brug i egen husholdning. Ingen krav om offentlig kontrol. Du står selv for slagtningen Nej Hvis du mod betaling har en slagter til at slagte dyret, er der tale om erhvervsmæssig assistance. Her skal slagteren være registreret hos Fødevarestyrelsen. Er der tale om en vennetjeneste, hvor der ikke ydes betaling, er der ikke krav om registrering.

1 Skal være bestilt inden kl. 09.
2 Samt for kontrol i tidsrummet mellem start og kl. 22 når kontrollen er bestilt samme dag efter kl. 09.

L&F Kvæg presser sammen med andre organisationer fortsat på for, at der skal findes en praktisk og økonomisk realistisk model og vil løbende informere om nyt i sagen. 

Kontakt os hvis du har spørgsmål om de nye regler for aflivning af slagtedyr 

Peter Raundal, SEGES, Kvæg, tlf.: 41269171
Trine Vig, Landbrug & Fødevarer, tlf: 30178872

Se opslaget på LANDBRUGSINFO DK 

Sponsorer
15-07-2024
Sæt kryds i kalenderen allerede nu!! Landsskuet 2025 bliver d ...
14-07-2024
Billeder fra Limousine bedømmelsen, samt vinderdyr ligger nu unde...
14-07-2024
Efter et veloverstået Landsskue Præmieliste Kødkvæg  Ærespr...
14-07-2024
Den 10.-16. september har Dansk Limousine Forening en spændende l...
13-07-2024
Se stemningsbilleder fra landsskuet under gallere. I løbet af de ...
Dynamic-it leverandør af webshop

Dansk Limousine Forening - Agro Food Park 15 - 8200 Århus N - 2944 0495 - CVR: 72778413 - info@dansklimousine.dk